http://ermelovannu.nl/actueel/2412-smokeyarjen-ermelose-roker

http://www.ermelovannu.nl/images/2015week5/arjen-van-luyt.jpg

foto: Natalie Overkamp

Gerookt geeft meer beleving
ERMELO – Smokey Arjen, een naam die associaties oproept met Soul en R&B, een doorrookte stem in een stevig lijf, baard en uiteraard een glas goudgele wiskey in z’n hand. Een deel van die associaties kloppen inderdaad. Maar, Arjen van Luyt uit Ermelo is hobbyroker, geen rocker. Hij rookt allerlei soorten vis én vlees.

Van Luyt rookt al vanaf 2006, toen hij de oude rookoven van zijn vader overnam. ,,Ik hou van vuurtjes en van rook. Nog niet zo lang geleden was onze achtertuin een grote wildernis. Maar toen onze zoon werd geboren moesten we wat. Ik wilde toen ook een overkapping. Die overkapping staat er inmiddels, evenals veel hout en een paar rookovens. Van groot tot klein. Van Luyt verdient de kost als activiteitenbegeleider op ’s Heeren Loo, maar stopt de meeste tijd in het roken. Thuis, maar vooral op feesten, partijtjes en markten en braderieën. ,,Ik geef ook workshops roken op locaties en regelmatig in Nunspeet bij de leverancier van rookovens, rookovens.com.
,,Ik rook thuis hobbymatig in m’n oude oven. Deze zelfgebouwde oven was eigenlijk te zwaar om elke keer mee te sjouwen, daarom heb ik het nu maar ingebouwd onder de overkapping. Kon ik het ook goed isoleren waardoor er meer rendement is. ” Van Luyt stookt vooral met een mix van eik, beuk en essen en dat niet alleen voor vis. ,,Daar is het wel mee begonnen, met paling. Maar die werd op een gegeven moment te duur dus ben ik andere vissoorten gaan proberen. En vlees. Heerlijk.” De hobbyroker heeft een adres waar hij allerlei soorten vers vlees kan kopen en is gaan experimenteren. ,,Kiprollade, kip- en eendenfilet maar uiteraard ook hammen en worst. Een rookworst in de supermarkt heeft nog nooit een rookoven gezien, dat is gewoon gestoomd met smaak- en geurstoffen. Mijn worsten worden vers gerookt. En dat proef je.”

Zelf uitzoeken
Zijn vader rookte dertig jaar geleden al en daar leerde Arjen van Luyt het vak. ,,Het is een echt ambacht, wat je alleen leert door veel te doen. Er is geen opleiding voor. Ik rook regelmatig samen met mijn beste vriend Emile en ook mijn buurman heb ik ondertussen besmet. Dat Van Luyt goed kan roken blijkt wel uit het feit dat zijn eerste twee deelnames aan wedstrijden hij bij een daarvan eerste werd. En dat was al in 2007. Daarna heeft hij zijn rooktechniek alleen nog maar verder uitgebouwd. ,,Je moet veel zelf uitzoeken, gewoon uitproberen met van alles en vaak. Net zolang tot het een goed product wordt. En dat maakt mij dan weer blij.” Hij levert zijn gerookte kiprollades aan Poelier Tomassen aan de Horsterweg. En krijgt daar veel positieve reacties op. Gerookte kiprollade smaakt toch heel anders dan gebraden rollade. ,,In eerste instantie zeggen mensen nog wel eens dat de rollade naar paling smaakt’, lacht zijn partner Marianne. ,,Dat is vaak de eerste associatie met de rooksmaak. Maar het is toch écht kip.”

Rookevenement
Mensen kunnen bij hem allerlei soorten gerookt vlees en vis bestellen, maar hem ook inhuren voor een rookworkshop of feestjes en partijtjes. ,,Ik heb ook een mobiele rookoven, dus kom bij iedereen langs. Om mensen van mijn producten te laten proeven organiseer ik op 21 februari een rookevenement. Mensen kunnen allerlei soorten gerookt vlees en vis proeven, er komt een echter worstenmaker en er zijn allerlei hapjes.”
www.smokeyarjen.nl

Geschreven door Gert Hofsink

16 -03-2012 Wageningen, 16 maart 2012. Uit vandaag bekend gemaakte resultaten van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paling die in kwekerijen is opgegroeid en na enkele maanden in het buitenwater wordt uitgezet, zich prima weet te redden. Jonge opgekweekte palingen schakelt eenmaal uitgezet direct over op natuurlijk voedsel. Ook blijkt uit de groeicijfers dat de jonge opgekweekte palingen het even goed doen als hun soortgenoten die niet in kwekerijen zijn opgegroeid. De uitkomsten zijn goed nieuws voor DUPAN die werkt aan een sneller herstel van de palingstand in Nederland door middel van o.a. uitzet van opgekweekte paling.
Geschreven door Gert Hofsink
11-11-2011: Katalysator voor herstel van de palingstand: Indien het lukt om met opgekweekte paling de meest kwetsbare levensstadia te passeren voordat paling wordt uitgezet, dan kunnen kwekerijen als katalysator dienen voor het herstel van de palingstand. De uitkomsten van het onderzoek vormen daarom belangrijke informatie voor herstelprogramma’s rond de uitzet van glas- en pootaal. Daarnaast bieden de resultaten perspectieven voor de verduurzaming van de palingvisserij en de invulling van het ‘Decentraal Aalbeheer’.

04-02-2011 Onderzoeksopzet: In 2011 zijn in grote vijvers met natuurlijke omstandigheden jonge palingen uitgezet. Onderzocht is hoe jonge, opgekweekte paling (pootaal) en wilde, jonge paling (glasaal) opgroeien in de natuur. Daaruit bleek dat zowel glasaal als opgekweekte paling in de natuur goed weten te overleven: meer dan 90% van beide soorten was na een half jaar nog in leven. Bovendien bleken beide soorten flink gegroeid: de glasalen van gemiddeld 6,7 naar 19,4 cm en de pootalen van gemiddeld 18,4 naar 23,9 cm. Dat betekent een groei van respectievelijk 12,7 en 5,5 cm in een half jaar. Het onderzoek toont bovendien aan dat opgekweekte jonge palingen gemakkelijk overschakelen op natuurlijk voedsel.

01-01-2011: Vervolgonderzoek. Om te kunnen bepalen of opgekweekte jonge paling in de natuur ook betere overlevingskansen heeft dan natuurlijke glasaal, heeft de stichting DUPAN subsidie voor vervolgonderzoek aangevraagd. Dit onderzoek zal ook belangrijke natuurlijke sterftefactoren meenemen, waarbij de uitkomsten van het nu afgeronde onderzoek als 0-meting zullen dienen.

Subsidie: De Stichting DUPAN kreeg van het Ministerie van EL&I innovatiesubsidie voor dit 250.000 euro kostend onderzoek. De subsidie werd verstrekt in het kader van de regeling Innovatie in de visserijketen. Van de subsidie is 30% gefinancierd door het Europees Visserij Fonds (EVF). De Stichting DUPAN, die het initiatief nam, droeg 50.000 euro bij. Het onderzoek werd begeleid door een wetenschappelijke adviescommissie, bestaande uit IMARES (Wageningen University & Research Centre) Witteveen+Bos, NIOS en Aquaculture Experience. De uitvoering vond plaats bij Viskweek Centrum Valkenswaard.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl Fotobijschrift: Onderzoekers vangen de flink gegroeide palingen op uit de proefvijvers

YouTube: Onderzoeksfilm onderzoek met beelden onderzoek en uitslagen Link: http://youtu.be/GcGWQ7zA8P0 Bron:http://www.perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2012/03/16/Kweekpaling+gedijt+goed+in+de+natuur