Palingrokerij

Het roken van vis en vlees wordt al eeuwenlang gedaan. Vroeger om voedsel langer te kunnen bewaren, tegenwoordig omdat men de rooksmaak zo lekker vindt. Door het roken wordt de smaak van de paling nog intenser. Gebruikte vroeger iedere palingroker een houtvuur om de paling te roken, tegenwoordig worden ook elektrische rookkasten gebruikt. Maar niet bij Smokey Arjen wij gaan voor ouderwetse lekkernij! Ik rook nog op een mooi knappend hout vuur. Met weinig meer dan de rookoven, houtsnippers, vuur en paling als de oven te heet word doe ik de deur open. Als het vuur te hard gaat doof ik het een beetje met een waterspuit.

Vroeger gebruikte men ijsselmeer aal om te roken. Tegenwoordig is er haast geen ijsselmeer aal meer. Dit is jammer maar het is niet anders.

Ik heb er voor gekozen om te roken met kweek paling!                          

 

Wat zijn de voordelen:

  1. De kweekaal hebben een constante kwaliteit en maat
  2. De smaak van kweek paling is goed
  3. Kweekaal is er 12 maanden per jaar
  4. Geen schadelijke stoffen zoals dioxide

Wat zijn de nadelen:

  1. Het velletje van een kweekaal is wat stugger maar die eet je niet
  2. Ze komen niet uit zee of binnen water wat volgens sommige van invloed is op de smaak
  3. Kweekaal vind ik minder geschikt om te stoven of te bakken

Forel                                                                                          

De forellen die ik rook komen uit een forellen kwekerij in de buurt van Harderwijk. Ik vang die eigen handig en alleen de beste exemplaren komen in aanmerking om gerookt te worden!

Zalm                                                                     

zalm van de beste kwaliteit Ik kan de zalm roken in hele moten of in gelijk verdeelde stukken. Naar keuze kan ik de zalm roken met kruiden. Zo maak ik heerlijke peperzalm of zalm met verse dille!

Makreel

Makrelen vers  gevangen uit de Noordzee! Deze haal ik vers bij de visafslag te bunschoten/Spakenburg.

Mini kip rollade

Het kippen vlees van onze mini kip rollade komt van de dij! Dijenvlees is het meest malse vlees van de kip. De meeste mensen kennen de kip karbonade wel! Dijenvlees is een kipkarbonade zonder bot. De rollades worden gemaakt door een gerenommeerde poelier uit Ermelo. Deze heeft met zorg het recept voor de rollades samengesteld met uitgebalanceerde kruiden!

Eendenborst filet

Eendenborsten van de fam. Staal uit Ermelo. Een top product! Zij fokken de eenden met heel veel zorg en gevoed met het beste voer wat er te krijgen is! De eenden worden geslacht door de beste slachterij uit de wijde omgeving!

Ham

Rauwe ham rook ik alleen in de winter! Net als spek. De ham kan alleen gerookt worden in de periode half november tot half april. Later volg meer info over deze lekkernij!

Wat rook ik nog meer?

Op verzoek kan ik nog veel meer roken! Een top product zijn mijn gerookte speklapjes  met honing, mosterd en Whisky! Rode poon is een heerlijk gerookt zomervisje erg lekker. Wat ik deze zomer ook wil roken is Haring! Info hier over volgt nog. Verder kan eigenlijk alles gerookt worden wat je maar wil! Kaas, groente, noten, knoflook kruiden enz.enz.