workshop forelroken

Workshop forelroken tijdens de jaarlijkse Trout Fishing Networks clubdag
Zaterdag 21 september 2013 was weer de jaarlijkse clubdag van Trout Fishing Networks (TFN). Dit jaar was één van de workshops het roken van forel. Deze workshop is gegeven onder leiding van “SmokeyArjen”. “SmokeyArjen”geeft in samenwerking met Rookoven.com workshops op het gebied van roken door heel het land. Er werd deze dag uitgelegd van het begin tot het einde hoe dit rookproces in zijn werk gaat. Te beginnen bij het goed bewaren van, in dit geval, de gevangen forel. Dit kunt u doen door ná het vangen van de forel deze direct te doden alvorens het onthaken. Vervolgens kunt u deze het beste bewaren in een koelbox met koelelementen. Bent u van plan om uw vangst bij thuiskomst direct te gaan roken? Dan raadt “SmokeyArjen”u aan om een straffe pekel te maken. Een straf pekelbad is niet meer dan een zoutoplossing van 10 liter water met daarin opgelost één kilo zout. Hierin laat u uw vangst dan minimaal één half uur in liggen. Dit kunt u naar wens gaan uitproberen. Wilt u uw vangst iets zouter, dan laat u de vis langer liggen. Deze dag heeft “SmokeyArjen” een vijftal regenboogforellen en één zalmforel voor ons gerookt om te laten zien hoe het nu in zijn werk gaat. De vis lag in het pekelbad en vervolgens kon begonnen worden met het maken van een vuurtje in de rookoven. Toen de oven op temperatuur was konden de forellen op haken en speten geregen worden om deze te laten drogen. Toen de forellen perkamentachtig aanvoelden werden de deurtjes gesloten en kon het gaarproces beginnen. Op een temperatuur tussen de 50 en 70 graden werden de visjes rustig aan gegaard. Dit garen is afhankelijk van de dikte van de vis. Hoe dikker de vis hoe langer het garen logischerwijs duurt. De laatste stap in het rookproces is het afroken van de vis. Dit gebeurde hier met rookmot van de beukenboom en de eikenboom. Ook dit laatste proces is afhankelijk van uw wensen. Wilt u een diepe rooksmaak dan laat u de vis langer hangen en wilt u een lichte rooksmaak dan haalt u de vis er eerder uit. Toen de forellen mooi goudgekleurd waren heeft “SmokeyArjen” de forellen uit de oven gehaald en kon iedereen die dit wilde proeven zijn gang gaan. De liefhebbers konden het niet laten en maakten hier gebruik van. Tijdens en ná de workshop kon men accessoires kopen die nodig zijn voor het roken. Dit ging van boeken tot rookmot en van pekelzout tot rookhaken. Deze producten kunt u ook bestellen via de website www.rookovens-online.nl of via de website van “SmokeyArjen” www.SmokeyArjen.nl Ik heb genoten van de gezelligheid van “SmokeyArjen” en ben hem dankbaar dat hij deze workshop wilde geven. Ook bedank ik Martijn van De Broekbeke visvijvers voor het ter beschikking stellen van de forellen die “SmokeyArjen” heeft mogen roken. Het was een gezellige dag en hoop dat iedereen van de leden voldoening heeft gehad uit deze workshop. Bedenk wel dat het rookproces geen wetten en regels kent. Dus vertrouw op uzelf en probeer het telkens weer totdat u de juiste verhoudingen voor uw smaak gevonden heeft.